Ulf Talén

Ulf Talén – Norrskenskalendern 2019

Mars månads bild pryds av Ulf Taléns foto från Tromsö. Ulf är Gotlänningen som hittade kärleken i Tromsø i nordligaste Norge där han numera driver egen firma på dagarna och jagar norrsken på nätterna.

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

Ulf TalénUlf Talén

– Det har varit lite dåligt med fotandet i sista tiden! Men kommer väl förhoppningsvis igång igen nu när det blir mörketider här hos oss igen.

– Jag flyttade hit upp för 10 år sedan, och när man för första gången fick se norrsken på riktigt var man såld.

– Jag köpte en kamera och gick en kurs i norrskensfotografering. Efter det har det varit många kalla nätter i jakten på norrsken.

Tromsö idealiskt för denna hobby

Då Tromsø ligger fantastiskt bra till för Norrsken är det idealiskt för denna hobbyn. Men man blir fort kräsen och efter och ha upplevt rött och lila norrsken vill man ha mera.

Är du intresserad av att åka till Tromsö för att jaga norrsken, läs mer här. (reds anteckning)

Ulf Talén

Om bilden

Kvällen då jag tog den här bilden hade jag varit ute i 4 timmar. Det hade inte varit någon speciell aktivitet (trots väldigt bra varsel). Jag var precis på väg och sätta mig i bilen för att köra hem då jag plötsligt hör jubel långt borta i skogen (var visst en grupp med norrskensturister borta i skogen). Jag vänder mig om och då exploderar himmelen i det bästa norrsken jag någonsin sett.

Jag springer ned på en äng och får fram kameran och hinner ta en serie på ca 10 bilder och efter 2 minuter är skådespelet över.

Har insett att det viktigaste förutom bra kamera och objektiv är TÅLAMOD…

Kamera: Canon Eos 5d Mark III
Objektiv: Nikon 14mm f/2.8D AF Nikkor
Bländare: 2.8
Slutartid: 1,3 sekund
Iso: 3200

Om Norrsken

Använder Norrskensverige för att bli inspirerad och få nya idéer för att utvecklas.

Sociala medier

https://500px.com/ulftalen

https://www.flickr.com/photos/54534794@N07/

 

Om Norrskenskalendern 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *