Jaromir Zaoral – Norrskenskalender 2019

Först ut bland fotograferna i året kalender är Jaromir Zaoral eller Jarda. Jardas bild har fått pryda omslaget till kalendern. Vi på Norrsken tycker att det är en fantastisk bild som är påpassligt tagen mitt i vår huvudstad en kväll när förhållanden är helt rätta för att övervinna storstadens ljus.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

Jaromir Zaoral

Jaromir ZaoralJarda kommer ifrån Tjeckien men har nu bott i Sverige i sex år och det var när han bodde i Umeå passionen för norrsken började.

“Jag pluggade först i Umeå där man kan se norrsken nästan varje kväll och det var då min passion för att jaga norrsken väcktes. För fyra år sen flyttade jag till Stockholm för att jobba halvtid på den tjeckiska ambassaden och halvtid som professionell fotograf. Så nuförtiden fotar jag mest bröllop och gör företagsuppdrag. Men min största passion är fortfarande norrsken och landskapsbilder.”

Om bilden

Och Jardas beslutsamhet och envishet är det inget fel på. Så här säger han om bilden:

“Jag har väntat på det här unika tillfället i tre år. Jag åkte säkert ner till Monteliusvägen åtminstone 20 gånger då det fanns chans för norrsken men utan framgång eller med väldigt svagt norrsken. Men så plötsligt stämde allt och jag lyckades ta bilden jag drömde om. Denna kväll var helt magiskt.”

Omslaget till Norrskenskalendern 2019 - foto: Jaromir

Omslaget till Norrskenskalendern 2019 – foto: Jaromir Zaoral

Om Norrsken

Jarda använder sig av Norrsken Sverige för att hålla koll på prognosen och utvecklingen av norrskenet.

“Jag kollar olika prognoser för norrsken men Facebook webbsida Norrsken Sverige funkar bäst. Tack var observationer från användare i hela Sverige vet man direkt om det finns chans att se det finaste ljuset.”

EU Peaks

Förutom att fotografera norrsken och annat så har Jarda under hösten slutför ett helt fantastiskt projekt. Han har under 88 dagar besökt den högsta punkten i alla EU länder. Under denna resa har bland annat besökt samtliga 28 EU-länder, bestigit 27 berg/toppar (Frankrike och Italien delar på Mont Blanc), klättrat 25380 meter, rest 8400km och tagit 26823 bilder. Och för oss svenskar så kanske vi kan sträcka på oss lite extra då Kebnekaise är en av de tre bergen med bäst utsikt från .

Mer om Jardas fantastiska äventyr hittar man på projektets webbplast,  www.thebestviewpoints.com

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Jarda och hans upptåg hittar du honom på följande platser:

 

Vi på norrsken tackar för Jardas bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och fler besökta berg!

Om Norrskenskalendern 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *