Norrsken : Den heltäckande handboken

Glädjande har boken av Bibliotekstjänst fått 5/5. Den faller alltså i kategorin ”Briljant”. Du hittar den där böcker finns, och finns den inte där får du helt enkelt dra näven i bordet.

Att skriva en bok om norrsken handlar till stor del om att dela min passion med andra. Det stora problemet har varit att förklara ett komplext fenomen på ett sätt som engagerar läsaren – inte skrämmer den.
Fysik, rymdväder och magnetfält har ju en tendens att kännas ouppnåeligt att begripa. Men för att förstå norrsken måste vi förstå grunderna.

Min bok är kanske just detta. En faktabok, kryddad med tips, råd och fördjupande rader om norrsken. Allt från historia, till råd om foto, upplevelse, förundran,  Kanske ett försök att precis som Norrskensverige, ”för-folkliga” norrsken. Göra norrsken än mer tillgängligt, än mer folkligt.

Med allt ovan sagt är jag ingen norrskensexpert. Det finns ett 10tal forskare i Sverige som är det. Däremot är jag pedagog, humanist  – faktiskt utbildad inom bemötande och pedagogik, hälsa, omvårdnad, fysiologi och anatomi. I korthet har jag mött alla typer av människor som finns under mina yrkesverksamma år, vilket gör att jag i mångt och mycket faktiskt är expert på människor.

Det har gjort att boken är skriven för människor, med olika förkunskaper och intressen. Du kommer alltså mest troligt att lära dig en hel del, oavsett kunskapsnivå. Och förhoppningsvis inspireras att ta dig ut under en klar natt, och bevittna i mitt tycke naturens absolut mest förundransvärda fenomen. Norrsken.

//Carl Bergstrand

Stephan Nord

Stephan Nord – Norrskenskalendern 2023

Träffa Stephan Nord, en pensionerad musiklärare och fotograf från Vännäs, Västerbotten. Trots att han främst fotograferar konserter och porträtt, uppskattar han även att fånga naturens skönhet och norrskenet på bild. Hans bild i kalendern är taget vid en liten sjö mellan Vännäs och Gräsmyr, där han och hans dotter njöt av en spegelblank vattenyta och det betagande norrskenet.

Stephan Nord

Stephan Nord - fotograf i årets norrskenskalender hos Norrsken Sverige.

Stephan Nord pensionerad musiklärare från Vännäs som gärna fotograferar norrsken när tillfälle ges.

Jag är född, uppvuxen och bosatt i Vännäs, Västerbotten. Jag har arbetat som musiklärare i Musikskolan i 42 år, men numera är jag pensionär.

När jag fotar är det oftast konserter och liknande men jag fotar gärna porträtt och natur också. Och så händer det då och då att det blir norrsken också. De källor jag använder är Norrsken och Umeå Aurora Hunters på Facebook och SpaceWeather-appen. Jag är tyvärr lite för lat för att vara ute och vänta på norrsken så jag missar många häftiga utbrott.

 

Om bilden

Bilden i kalendern är tagen vid en liten sjö mellan Vännäs och Gräsmyr. Jag och min dotter åkte ut till en annan plats först men efter en stund tänkte jag att vi provar Dammsjön istället. Den ligger i rätt väderstreck och man kan köra ända ner till sjökanten. Sjön låg blank och det var bara lite dimma över vattnet så det var bara att sätta upp kameran och njuta av stunden.

 

Norrsken över sjö vid Vännäs. Bild i norrskenskalender hos Norrsken Sverige.

Stephans bid i kalendern är tagen vid en liten sjö mellan Vännäs och Gräsmyr. Sjön låg blank och det var bara lite dimma över vattnet så det var bara att sätta upp kameran och njuta av stunden.

Starkt norrsken i närheten av Umeälven. Norrskensverige och norrskenskalendern 2023.

Bild tagen av Stephan på ett av de intensivaste norrskenen han upplevt i närheten av Umeälven i mars förra året.

Den andra bilden här i artikeln är ifrån i mars förra året. Jag hade varit och fotat länge på min vanliga plats och tyckte att det fick räcka. Medan jag körde hemåt försökte jag spana om norrskenet verkade avta eller inte. Jag bestämde mig för att ta en lite längre väg hem och stannade på parkeringen vid en bro över Umeälven nära mig där jag tagit några bilder tidigare år. Ute ur bilen ser jag att norrskenet inte är uppströms älven där jag väntat, utan rakt ovanför mig och det bara exploderade. Jag hade aldrig tidigare upplevt ett sådant intensivt norrsken så det blev någon timme till ute med kameran och ett fint minne.

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Stephan och hans bilder hittar du honom på följande platser:

Instagram: https://www.instagram.com/stephannord/

Facebook: https://www.facebook.com/stephan.nord/

 

Vi på Norrsken tackar Stephan för årets bidrag till kalendern och berättelse och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om kalendern

Alla exemplar av årets kalender har tagit slut och vi tackar så mycket för ert stöd! Vi ser fram emot 2024 år kalender redan nu.

 

Ruben Bil

Ruben Bil – Norrskenskalendern 2023

Möt Ruben Bil, en 32-årig norrskensentusiast från Utrecht i Nederländerna. Trots det långa avståndet, reser han regelbundet till norra Skandinavien för att fånga det magiska norrskenet. Genom att sova i sin Fiat 500 eller i tält, ser han till att kunna vara på rätt plats och tid, för att få se sitt Aurora borealis. Rubens passion för norrskenet har fört honom till gemenskapen hos Norrsken Sverige, där han delar sina upplevelser med oss anda.

 

Rubin Bil

Ruben Bil

Ruben Bil med sin trogna Fiat som får visa vad den går för.

Mitt namn är Ruben Bil, 32 år gammal, och jag bor i Utrecht, Nederländerna. Jag har varit en stor fan av Skandinavien sedan jag först åkte till Danmark och Norge med mina föräldrar på semester. Mitt huvudsakliga intresse då var fiske, men sedan några år tillbaka efter att ha sett mitt första norrsken i Tromsø är jag helt fast.

Sedan upplevelsen i Tromsø har jag gjort flera resor till norra Skandinavien för att titta på och fotografera norrskenet. För att vara flexibel som möjlig och kunna ta mig till klar himmel, kör jag alltid norrut i min egen bil. Det är en ganska lång resa från Nederländerna. Av samma anledning sover jag i min Fiat 500 eller i ett tält när jag är här. Det tog lite tid att vänja sig vid minusgraderna och att ha rätt utrustning som tål vinterkylan.

De flesta människor förstår inte varför någon i vid sina sinnen fulla bruk, skulle vilja sova i en liten bil med fönstren öppna vid en temperatur på -21 grader, bara för att få se ännu ett norrsken. Lyckligtvis jag ha hittat likasinnade personer hos Norrsken Sverige. Jag följer Norrsken Sveriges uppdateringar dagligen (även när jag är i Nederländerna) och älskar bilderna som alla lägger upp. Det är en fantastisk community med ett vackert gemensamt intresse.


Om bilden

Min bild som är med i kalendern, är en av många bilder som jag tog i början av september av starkt norrsken i bergen runt Stora Sjöfallets nationalpark. Norrskenet dök upp runt midnatt och varade i några timmar. Kraftiga dansande bågar varvades med intensivt efterglöd. Vid ett av de tillfällen när himlen började glöda och röra sig igen tog jag den här bilden rakt upp. Kombinationen av den ljusa gröna energin och den djupblå skymningshimlen ger en ganska intressant effekt.

 

Ruben Bil

Ruben Bils bild i norrskenskalendern är tagen i närheten av Stora Sjöfallets nationalpark i början av september förra året.

Sociala medier

Ruben Bil

Norrsken taget av Ruben Bil i Kvikkjokk i september förra året.

Är du intresserad av att se mer av Ruben och hans bilder hittar du honom på följande platser:

Facebook: Ruben Bil

Vi på Norrsken tackar Ruben för årets bidrag till kalendern och berättelse och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om kalendern

Alla exemplar av årets kalender har tagit slut och vi tackar så mycket för ert stöd! Vi ser fram emot 2024 år kalender redan nu.

 

Marcus Åhlund

Marcus Åhlund – Norrskenskalendern 2023

Möt Marcus Åhlund, en professionell norrskensfotograf som har blivit kvar i Nordnorge i över 20 år efter att ha blivit förälskad i områdets vackra natur och fantastiska norrsken. Från sin bas i Tromsø driver han företaget Explore the Arctic och tar med besökare på oförglömliga upplevelser som fisketurer, valsafari och norrskensexpeditioner.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal exemplar kvar att beställa här!

Marcus Åhlund

Marcus Åhlund - Norrsken intresserad från Grebbestad

Marcus Åhlund, en norrskensfotograf som har blivit kvar i Nordnorge efter att ha följt sin passion. Han lever nu sin dröm genom att visa upp områdets fantastiska norrsken och natursköna omgivningar för besökare från hela världen.

Jag heter Marcus Åhlund och jag kommer ursprungligen från den lilla kuststaden Grebbestad på Västkusten. För ungefär 20 år sedan tog jag en tur till Tromsø i Nordnorge med planen att stanna några månader, men jag blev helt förälskad i området och bestämde mig för att stanna kvar. Området är verkligen fantastiskt om man gillar utomhusaktiviteter, natur och framför allt norrsken.

Under åren runt 2005 började jag intressera mig för att fotografera norrsken och jag fascinerades av dess skönhet och komplexitet. Sedan 2008 har jag kombinerat mitt intresse med mitt yrke och startade Explore the Arctic. Vi tar med våra gäster på olika aktiviteter som fisketurer, valsafari och norrskensexpeditioner. Det är verkligen en fantastisk upplevelse att få visa upp allt det här för våra gäster och se deras glädje när de upplever allt detta på nära håll.

 

Om bilden

Bilden som visas här är tagen i Grøtfjorden på Kvaløya, ett område som jag personligen älskar och som bjuder på fantastiska vyer med varierande landskap såsom stränder, fjälltoppar, fjordar och öar. Jag spenderar mycket tid ute i naturen och tar ofta norrskenbilder även när jag inte har gäster. Att fotografera norrsken är något som driver mig och jakten på unika bilder och spänningen med att man aldrig vet vad natten kan erbjuda gör det hela ännu mer spännande.

 

Norrsken över Grøtfjorden på Kvaløya

Marcus Åhlunds norrskensbild tagen i Grøtfjorden på Kvaløya – ett av hans favoritområden som bjuder på enastående vyer av fjordar, fjälltoppar, öar och stränder.

Jag är tacksam över att få bo och arbeta i en sådan vacker plats som Tromsø och känner mig privilegierad över att kunna visa upp allt det här för våra gäster. Det är verkligen en upplevelse som jag kommer att minnas för resten av mitt liv.

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Marcus och hans bilder hittar du honom på följande platser:

Instagram: https://www.instagram.com/explorethearctic

Facebook: Explore the Arctic

Webbplats: www.explorethearctic.no

Vi på Norrsken tackar Marcus för årets bidrag till kalendern och berättelse och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om kalendern

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal kvar att beställa här!

 

Kim Sandberg

Kim Sandberg – Norrskenskalendern 2023

Kim Sandberg är vår nästa fotograf i Norrskenskalendern och hennes bild finns på sidan för juli månad. Kim hade planerat in denna bild vid Junibodsand utanför Sundsvall sen tidigare. När norrskensvarningen väl kom, var det bara att åka den närmare 40 milen enkel resa.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal exemplar kvar att beställa här!

Kim Sandberg

Kim Sandberg

Kim Sandberg, en passionerad norrskensfotograf från Stockholm, är med i årets norrskenskalender med sin bild av norrskenet vid Junibodsand utanför Sundsvall

Jag har ett fint arbete där jag dagligen hjälper människor att planera och hantera förändringar på den myndighet där jag arbetar. Men för mig är jobbet inte allt, jag brinner också för mina intressen och för att leva livet fullt ut. Mitt fotointresse väcktes när jag var runt 15 år och sedan dess har jag haft en egen kamera i hela 26 år. För 11 år sedan köpte jag min första systemkamera den är min trogna följeslagare. Jag bor i Stockholm, men jag tillbringar mycket tid i Västernorrland och Västerbotten.

 

Norrskensintresset

Mitt intresse för norrsken startade när jag var 17 år och såg mitt första norrsken vid sommarstugan utanför Umeå. Sedan dess har jag fascinerats av detta fantastiska himlafenomen. Trots att många tror att norrsken bara kan ses i norra Sverige på kalla vinternätter, har jag lyckats se norrsken söder om Norrland, till exempel i Stockholm, Stockholms skärgård och på Öland.

För att se norrsken använder jag Norrsken Sverige och en Aurora-app för att hålla koll på när det är läge för norrsken. Jag letar också aktivt efter bra platser att fotografera norrskenet från och lägger ner mycket tid och energi på detta. Det är alltid spännande att hitta en ny plats som ger mig möjlighet att fånga norrskenets skönhet och magi på bild.

 

Om bilden

När jag för några år sedan scrollade igenom Google Maps, hittade jag en plats vid namn Junibodsand utanför Sundsvall. Jag insåg att det fanns små fiskebodar där som låg perfekt till i norrläge, och jag började planera för att åka dit och fotografera norrskenet. Jag väntade sedan på en norrskensvarning värdig att åka norrut för, och när den kom i slutet av oktober 2021, satt jag omedelbart i bilen och lämnade Stockholm bakom mig.

Kim Sandberg

Kim Sandberg fångade denna otroliga bild av norrskenet vid Junibodsand utanför Sundsvall. Hennes bild är med i årets Norrskenskalender för  juli månad.

Junibodsand och norrskensvarningen matchade varandra perfekt, och jag tog den bild som nu finns med i årets Norrskenskalender. Bilden togs den 1 november 2021 kl 00:59 i isande kyla, men det var väl värt det när jag ser hur fantastiskt den blev. Att mina föräldrar bor i Sundsvall underlättade beslutet att göra denna resa på nästan 40 mil enkel resa.

Jag vill gärna att så många som möjligt ska få uppleva norrsken. Här kommer kommer ett bevis på hur starkt norrskenet kan synas i Stockholms skärgård.
Kim Sandberg

Kim Sandberg fångade detta fantastiska ögonblick av norrskenet i Stockholms skärgård. För många är Norrsken mest är känt för att synas främst i norra Sverige, men Kim visar att det också kan upplevas söder om Norrland. 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Kim och hennes bilder hittar du henne på följande platser:

Facebook: https://www.facebook.com/fotografkimsandberg
Instagram: https://www.instagram.com/photosbykimsan

Vi på Norrsken tackar Kim för årets bidrag till kalendern och berättelse och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om kalendern

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal kvar att beställa här!

 

Michael Estwik

Michael Estwik – Norrskenskalendern 2023

Näst ut i vår serie om fotograferna som varit med och bidragit till till årets Norrskenskalender, är Michael Estwik. Michael är en trogen följare av Norrsken och har under många år spridit underbart norrsken till oss alla. Han har även varit med tidigare och bidragit med bilder till kalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal exemplar kvar att beställa här!

Michael Estwik

Michael Estwik har varit aktiv på Norrsken Sverige under många år.

Michael Estwik

Jag heter Michael Estwik, 36 år gammal, och bor söder om Örnsköldsvik tillsammans med fru och barn. Jag arbetar som systemutvecklare och är naturfotograf på min fritid.

Mitt intresse för att fotografera norrsken började hösten 2015 när jag fick mitt nuvarande jobb i Örnsköldsvik, innan arbetade jag mycket kväll och nätter samt studerade och kunde helt enkelt inte ta mig tiden att skåda och fota norrsken. Jag har i stort sett varit aktiv sen dess med att vara norrskensjägare.

Om Norrsken Sverige

Jag använde mig mycket av Norrskens Facebooksida i början, men idag tittar jag in ibland för att se ifall någon har sett något när det väl är på gång. De på högre breddgrader tenderar att se magin lite tidigare än de på 63:e breddgraden.

Min drivkraft

Det som driver mig när det gäller norrsken är precis samma sak som med viltfotograferingen, överraskningsmomentet. Du vet att det kan bli något, men du vet sällan vad du kommer få på bild. Det är spänningen helt enkelt som är den stora drivkraften och när det väl blir över förväntan, vilket det nästan alltid blir, så står man där och hoppar och ger ifrån sig ett glädjetjut, mitt ute vid en enslig sjö i skogen.

Michael Estwik

Michael Estwiks bild hittar vi på uppslaget för maj månad i Norrskenskalender. Bilden är tagen vid en av sjöarna i skogarna runt Örnsköldsvik.

Om bilden

När det gäller bilden så är det en väldigt speciell historia, tanken var inte ens att fota vid den här sjön överhuvudtaget.

Jag påbörjade kvällen med att fota vid en annan sjö och det började bra. En vana som jag har dragit på mig är att titta mot zenit för att se ifall det går någon svag norrskensbåge ovanför mig. Just denna kväll kunde jag se det och jag insåg att platsen jag står vid kommer inte fungera ifall det exploderar i väster. Jag packade ihop sakerna och satte mig i bilen, som stod 30 meter ifrån mig, tryckte ned gasen och for till nästa sjö som låg tio minuter bort och som hade fri sikt i väster.

Jag hann knappt rigga upp kameran innan himlen rakt av exploderade i färger. Jag hade bara haft skog i vägen ifall jag hade stannat kvar vid förra platsen så det var en vild chansning jag gjorde och jag är oerhört glad att jag tog den.

 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Michael och hans bilder hittar du honom på följande platser:

Hemsida: https://www.estwikphoto.se

Facebook: https://www.facebook.com/estwikphoto
Instagram: https://www.instagram.com/estwikphoto
Vero: https://vero.co/estwikphoto

Michael Estwik

Kvällen då bilden till kalendern togs, började vid denna sjö innan det blev dags för en snabb omgruppering. Foto: Michael Estwik

Vi på Norrsken tackar Mikael för årets bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

Vill du se Michaels tidigare bild i kalendern, så hittar du den och en intervju, här.

 

Om kalendern

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal kvar att beställa här!

 

Mikael Johansson

Mikael Johansson – Norrskenskalendern 2023

Det är dags att presentera fotograferna som varit med och bidragit till till årets Norrskenskalender. Först ut är Mikael Johansson vars bild pryder omslaget. En magisk bild nere från området kring Dovrefjäll som vi föll för direkt!

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal exemplar kvar att beställa här!

Mikael Johansson

Mikael Johansson blickar ut över det norska landskapet samtidigt som norrskenet och dimman skapar en sagolik atmosfär.

Mikael Johansson

Jag är född och uppvuxen i Varberg på västkusten och har hunnit bli 47 år gammal. Till vardags arbetar jag med reklam och foto i sportfiske- och friluftsbranschen. På fritiden blir det väldigt mycket naturfoto. Kameran har hängt med mer eller mindre sedan barnsben och intresset för lite mer astrorelaterade bilder började ta fart när jag arbetade med sportfiskeresor i både Afrika och Centralamerika. Där fanns inga ljusföroreningar och mina första försök på Vintergatan skedde med diafilm. Det var långt ifrån optimalt och dessutom väldigt dyrt!

Att fotografera norrsken i södra Sverige

2008 bytte jag till digitalt och en handfull år senare ramlade jag över ett inlägg på Facebook om norrsken i södra Sverige. Det var Norrsken Sverige i begynnelsen och redan vid första försöket fångade jag ett diffust norrsken utanför Varberg.

Sedan dess har jag varit ute oändligt många gånger och trots att jag haft turen att uppleva flera kraftiga norrsken på västkusten känns det fortfarande lika kul (och frustrerande) att försöka fånga Aurora på bild och film. För mig känns det aningen mer häftigt att få det på hemmaplan, långt nere i ”södern” där jag bor. Det blir liksom lite exotiskt!

Idag är Norrsken Sverige mitt förstahandsval när det kommer till prognoser. Det blir ett mer effektivt och selektivt verktyg än alla de appar som plingar om norrskenschanser var och varannan minut.

Mikael Johansson

Mikael Johansson bild som pryder årets omslag av Norrskenskalender. Bilden är tagen i Norge vid Dovrefjäll i september 2022.

Magiskt norrsken

2022 inleddes starkt med läckra norrsken långt ner i landet och den där magiska natten 13–14 mars satt jag ute vid Hallandskusten från skymning till gryning för både norrskensbågen och Calles uppdateringar skvallrade om att den stora smällen kommer. Och det gjorde den ju med besked och jag kände därefter att det här blir svårslaget. Men, fröken Aurora skulle överraska mig igen, vilket hedervärt syns på Norrskenskalenderns omslag. Det är jag som står där och bara tar in det absolut bästa norrskenet jag någonsin upplevt till dags dato.

 

Mikael Johansson

Så här vill man ha det! Fullt sprak i fjällvärlden och kameran förevigar.

Om bilden

I september 2022 var jag på fotouppdrag i fjällvärlden och redan första kvällen blev det lite grönt i horisonten. Den 4 september lutade det åt bra förhållanden och då befann jag mig nära norska Dovrefjäll, men var beredd på att åka långt för att slippa molnen som hotade showen. Det fanns funderingar på att åka den förhållandevis korta vägen tillbaka till Sverige och Flatruet eller längre norrut i Norge. Men valet föll på att stanna och molnen skingrade sig, tack och lov.

Uppdatering på Norrsken Sverige

Calle skrev i observationstråden ”Sinnes-galen-mega-smäll 22.00” och det kan jag skriva under på. Det var helt magiskt och jag kände starkt för att försöka tänka lite utanför boxen och få med mig lite annorlunda bilder eftersom det var ”now or never”.

Mikael Johansson

Den magiska natten 13-14 mars. Bilden är tagen på Getterön, Varberg. Det tog sin tid, men när det small till så blev det ren och skär magi på västkusten!

Eftersom jag och min kompis stod vid en sjö sprang jag iväg ensam till några sjöbodar i hopp om att hitta en brygga. Samtidigt föll temperaturen och en väldig front med sjörök och dimma rullade in. Norrskenet och dimman skapade en makalös blandning av färger och jag ställde kameran på sekvenstagning och sen slog jag bara ut med armarna i ren glädje.

Efter en halvtimme tog dimman över helt och hållet och vi fick flytta oss några kilometer. Där fortsatte norrskenet att underhålla hela natten och någon timma innan soluppgången blev det att helt överlyckliga vika in skägget och sen återvända till Sverige med överfulla minneskort. I skrivande stund har jag inte hunnit att gå igenom alla bilder än, pinsamt nog. Men det är ju kanske så att det är roligare att jaga nästa norrsken än att sitta framför datorn!

 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Mikael och hans bilder hittar du honom på följande platser:

Facebook: https://www.facebook.com/mikaeljohanssonphoto
Instagram: https://www.instagram.com/mikaeljohanssonphoto
Youtube: https://www.youtube.com/@mikaeljohanssonphoto
Hemsida: https://mikaeljohansson.com

Vi på norrsken är tacksamma för Mikael för bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

Mikael Johansson

Bilden tagen på Getterön i Varberg natten 13-14 mars 2022.

 

Om kalendern

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2023, så finns det ett fåtal kvar att beställa här!

 

Sara Alamäki

Sara Alamäki – Norrskenskalendern 2020

Vi börjar närma oss slutet på norrskenskalendern och vår nästa fotograf i ut är Sara Alamäki vars bild pryder november månad.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

Sara Alamäki

Jag heter Sara Alamäki, är 30 år och uppväxt i Haparanda. Jag har även bott i Småland och Västerbotten, men är nu bosatt i Luleå sedan drygt 2 år tillbaka.

Jag arbetar på Printler som är en webbshop där fotografer och kreatörer kan lägga upp sina bilder till försäljning som posters eller tavlor.

Jag har alltid tyckt att norrsken är vackert och mäktigt men det var inte förrän jag, för några år sedan, kom i kontakt med Norrsken Sverige på Facebook som intresset att fånga det på bild väcktes.

För att hålla koll på när det väntas norrsken använder jag mig av Norrsken Sverige eller appen Space weather.

 

Sara Alamäki

Om bilden

Det är inte alltid mina norrskensturer är planerade i förväg men när denna bild togs, 28 mars-19, hade jag och en kompis bestämt tidigare under dagen att vi skulle åka ut och fotografera tillsammans.

Det bådade inte gott när vi såg att det var mulet i stan men vi tog en chansning på att vår tilltänkta plats, isvägen några mil utanför Luleå, skulle vara molnfri, vilket den också var!

När vi ställt upp våra kameror på stativen och filat till inställningarna dröjde det inte många minuter innan norrskenet visade sig på halva himlen. Det var helt magiskt att stå ute på isen när norrskenet dansade på himlen bland alla miljarder stjärnor.

Det är det mäktigaste norrsken jag någonsin upplevt!

 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Sara och hennes bilder hittar du henne på instagram:

Instagram: alamakisara

Vi på norrsken tackar för Sara bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om Norrskenskalendern 2020

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige, tillsammans med alla er 62000 följare är något helt fantastiskt. Och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Och därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2020 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

Helén Liljedahl

Helen Liljedahl – Norrskenskalendern 2020

Vi tar oss framåt i kalendern och är framme vid oktober månad. Här det Helén Liljedahl som är fotograf och vars bild pryder månaden.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

Helén Liljedahl

Med ett ben mitt i Sverige och det andra vid polcirkeln i Finland är jag en naturälskande själ som gärna driver runt i skogen och kikar på stort och smått, oavsett årstid.

För ett par år sedan skaffade jag min första systemkamera och började försöka fånga det jag såg när jag var ute. Jag tycker om att fånga detaljer och mönster som skapats av naturen själv. Efter en flytt till Norrbotten och insikten av hur många stjärnor jag kunde se, dök intresset för nattfoto upp, jag läste på och lekte mig fram.

Har även ett öga på Norrskensrapporteringar och ger mig ut med kamera och stativ när de vankas klara nätter och bra prognoser. 

Det som fascinerar mig oerhört med Norrsken, är att det alltid är ett nytt, motivet och utmaningarna är nya var gång. Ibland hänger de bara där, ibland är de så snabba att det känns som att försöka fota fåglar i flykt. 

Men viktigast för mig är att komma ihåg att inte bara se det genom kameran, skådespelet är bäst live och på sin egen näthinna.

Helén Liljedahl

 

Om bilden

Jag spenderade förra vintern som Vildmarksguide och tog med mig långväga turister ut i obygden för att få uppleva vårt magiska vinterlandskap och en chans att se ett av vår planets stora mirakel.

Jag hade kollat rapporterna denna kväll och visse att det såg bra ut.

Mycket riktigt fick gästerna se ett fint Norrsken och det i en riktigt härligt bitande -30 gradig vinternatt. 

När turen var över och jag lämnat gästerna till värmen på hotellet återvände jag för att städa upp, nu utrustad med min kamera. Jag hoppades på en extra föreställning.

Turen var med mig, jag anade de gröna banden svepa in igen, fick fram kameran, placerade mig själv i en snödriva och lagom till jag såg upp igen revs himlen sönder av ett kraftigt Norrsken, det rörde sig rakt över mig och jag fick ett par bilder på det innan kameran gav upp i kylan.

Stannade kvar en lång stund i min snödriva medan rävarnas eldsvansar lämnade böljande spår i himlavalvet och det enda ljudet kom från nattens stränga kyla som fick tallarna att smälla högt och kusligt.

Jag hoppades innerligt att jag lyckats fånga skådespelet, det var ett av de bästa den vintern. Väl tillbaka i värmen fick jag belöningen av denna bilden som jag nu delar med er.

 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Helén och hennes bilder hittar du henne på Instagram:

helen.liljedahl.photo

Vi på norrsken tackar för Helén för sitt bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om Norrskenskalendern 2020

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige, tillsammans med alla er 62000 följare är något helt fantastiskt. Och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Och därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2020 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Norrskenskalendern 2020

Vi börjar närma oss slutet på norrskenskalendern och vår nästa fotograf i ut är Emelie Nilsson vars bild pryder september månad. Emelie är rutinerad i sammanhanget och har varit med två gånger tidigare med ett par andra fantastiska bilder som ni kan se här nedan.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

 

Emelie Nilsson - från norrskenskalendern 2019

Emelie Nilsson – Norrskenskalendern 2019

Emelie Nilsson

Jag heter Emelie Nilsson, är 21 år och bor i Lycksele.

Intresset för fotografering har funnits sedan jag var liten. Jag fotograferar för det mesta natthimlen och landskapsbilder. Mitt första norrsken fotograferade jag 2015 och fastnade lite extra för det.

Fritiden spenderar jag helst ute i naturen med kameran i handen.

 
 

Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Norrskenskalendern 2016

Norrsken Sverige är till stor hjälp för att ha koll på när det kan vara chans för norrsken.Men framförallt tycker jag de är inspirerade att se alla bilder som läggs upp på sidan.

 

Om bilden

Bilden är fotograferad en sen oktoberkväll vid en sjö utanför Umeå.Kvällen såg lovande ut så jag bestämde mig för att åka ut. När jag kom fram till sjön ställde jag upp kameran direkt och hann inte mer än ställa in inställningarna innan hela himlen var grön.

En fin kväll med ett fantastiskt norrsken.
Emelie Nilsson

 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Emelie och hennes bilder hittar du henne på instagram:

Instagram: eanilssn

Vi på norrsken tackar för Emelie bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om Norrskenskalendern 2020

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige, tillsammans med alla er 62000 följare är något helt fantastiskt. Och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Och därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2020 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!