Ylva Sarri

Ylva Sarri – Norrskenskalender 2019

Som nummer två ut i vår artikelserie är Ylva Sarri som har bidragit med januari månads bild.

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

Ylva Sarri

Ylva Sarri

Sen några år tillbaka driver jag tillsammans med en annan sametjej vårt familjeföretag Scandinavian Sámi Photoadventures. Vår idé är att ta med gäster ut i naturen dit dom själva inte kan ta sig, för en fin upplevelse med eller utan kamera. Vår populäraste tur är vår norrskensfototur. Vi är ute varje kväll under högsäsong och under övrig säsong flera kvällar i veckan. Förutom att vi är fotografer är vi även fotoguider. Jag älskar att var ute i naturen dag som natt året om, och min kamera är min trogna följeslagare.

Uppväxt

Jag är född och uppvuxen i Kiruna och Nikkaluokta och har boningshus på båda platserna. Så jag har både norrskenet och naturen runt knuten. Jag har sen jag var liten fascinerats av norrskenet och har ett starkt minne från mitten av 70-talet. På nyårsnatten då jag som barn gick till kapellet i Nikkaluokta tillsammans med mina föräldrar och syskon för att ringa in det nya året. Medan vår far ringer i kyrkklockan, vilket man gjorde manuellt på den tiden, kommer norrskenet dansandes i alla färger över hela himlen. Ett fantastiskt skådespel!

När den digitala kameran gjorde entré blev fotograferandet så mycket lättare, eller snarare att resultatet visades direkt så man kunde justera inställningarna för att kunna förbättra fotograferingen.

Att bo långt norrut

Kiruna med omgivningar ligger så långt norrut att norrskenet syns här nästan varje kväll. Vår utmaning är inte norrskenet utan att hitta klar himmel så vi kan se norrskenet för kvällen. Så för den som är intresserad av norrskensjakt bor jag på det mest optimala platsen i Sverige 🙂

Under norrskenssäsongen är jag värsta ”vädernörden” och kollar SMHI-appen stup i kvarten, och studerar radarn för hur fronterna rör sig, i synnerhet när vi har ostadigt väder. Vi vill ju så gärna att våra gäster ska få se och uppleva norrskenet.

Ylva Sarri

 

Om bilden

Min bild är tagen dagen innan julafton för tre år sen, bakom mitt hus i Nikkaluokta. Jag är inne och håller på att fixa med julmaten eftersom vi har tradition att samlas hos oss på julafton. Min man är ute och öppnar dörren och ropar att jag nog borde komma ut och ta kameran med mig. Det var bara helt galet vilket norrsken. Jag hade nog kunnat stå där hela natten för norrskenet tog aldrig slut men efter två timmar i -33°kyla, så var jag bara tvungen att gå in och fortsätta med maten 🙂

Om Norrsken

Jag tycker att det är roligt att följa Norrsken Sverige och jag rekommenderar andra att följa den sidan då det florerar en mängd dåliga appar, som är svåra att förstå och vad siffrorna betyder för norrskensprognoser medan den här sidan är klar och tydlig i sina besked.

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Ylva och hennes norrskensäventyr hittar du henne på följande platser:

Instagram: scan_photos
Instagram: ylvasarri_photo
Facebook: Scandinavian Photoadventures
Webb: www.ylvasarri.com

Vi på norrsken tackar Ylva för ditt bidrag till kalendern och ser fram emot den fortsatta säsongen med än fler bilder!

Om Norrskenskalendern 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

2 Kommentarer
 1. Taina Karlsson
  Taina Karlsson says:

  Härligt att läsa om Ylva! Det där med nyårsnatten, kyrkklockorna och norrskenet gav mig rysningar över hela kroppen. Tänk om jag fick uppleva ett sådant norrsken!

  Svara
  • Ylva Sarri
   Ylva Sarri says:

   Ja det var fantastiskt. Berättade för min mor om vilket ögonblick jag berättat om och hennes kommentar var att när jag började berätta förstod hon exakt vilken natt jag pratade om så den nattens norrsken har satt avtryck hos henne också 🙂
   //Ylva

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *