Stephan Nord

Stephan Nord – Norrskenskalendern 2023

Träffa Stephan Nord, en pensionerad musiklärare och fotograf från Vännäs, Västerbotten. Trots att han främst fotograferar konserter och porträtt, uppskattar han även att fånga naturens skönhet och norrskenet på bild. Hans bild i kalendern är taget vid en liten sjö mellan Vännäs och Gräsmyr, där han och hans dotter njöt av en spegelblank vattenyta och det betagande norrskenet.

Stephan Nord

Stephan Nord - fotograf i årets norrskenskalender hos Norrsken Sverige.

Stephan Nord pensionerad musiklärare från Vännäs som gärna fotograferar norrsken när tillfälle ges.

Jag är född, uppvuxen och bosatt i Vännäs, Västerbotten. Jag har arbetat som musiklärare i Musikskolan i 42 år, men numera är jag pensionär.

När jag fotar är det oftast konserter och liknande men jag fotar gärna porträtt och natur också. Och så händer det då och då att det blir norrsken också. De källor jag använder är Norrsken och Umeå Aurora Hunters på Facebook och SpaceWeather-appen. Jag är tyvärr lite för lat för att vara ute och vänta på norrsken så jag missar många häftiga utbrott.

 

Om bilden

Bilden i kalendern är tagen vid en liten sjö mellan Vännäs och Gräsmyr. Jag och min dotter åkte ut till en annan plats först men efter en stund tänkte jag att vi provar Dammsjön istället. Den ligger i rätt väderstreck och man kan köra ända ner till sjökanten. Sjön låg blank och det var bara lite dimma över vattnet så det var bara att sätta upp kameran och njuta av stunden.

 

Norrsken över sjö vid Vännäs. Bild i norrskenskalender hos Norrsken Sverige.

Stephans bid i kalendern är tagen vid en liten sjö mellan Vännäs och Gräsmyr. Sjön låg blank och det var bara lite dimma över vattnet så det var bara att sätta upp kameran och njuta av stunden.

Starkt norrsken i närheten av Umeälven. Norrskensverige och norrskenskalendern 2023.

Bild tagen av Stephan på ett av de intensivaste norrskenen han upplevt i närheten av Umeälven i mars förra året.

Den andra bilden här i artikeln är ifrån i mars förra året. Jag hade varit och fotat länge på min vanliga plats och tyckte att det fick räcka. Medan jag körde hemåt försökte jag spana om norrskenet verkade avta eller inte. Jag bestämde mig för att ta en lite längre väg hem och stannade på parkeringen vid en bro över Umeälven nära mig där jag tagit några bilder tidigare år. Ute ur bilen ser jag att norrskenet inte är uppströms älven där jag väntat, utan rakt ovanför mig och det bara exploderade. Jag hade aldrig tidigare upplevt ett sådant intensivt norrsken så det blev någon timme till ute med kameran och ett fint minne.

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Stephan och hans bilder hittar du honom på följande platser:

Instagram: https://www.instagram.com/stephannord/

Facebook: https://www.facebook.com/stephan.nord/

 

Vi på Norrsken tackar Stephan för årets bidrag till kalendern och berättelse och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om kalendern

Alla exemplar av årets kalender har tagit slut och vi tackar så mycket för ert stöd! Vi ser fram emot 2024 år kalender redan nu.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *