Fredrik Larsson

Fredrik Larsson – Norrskenskalendern 2019

November månad är det Fredrik Larsson som står för. Följ med på en tur uppför berget och en utförlig berättelse om hur det gick till när denna bild togs.

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

 

Fredrik Larsson

Jag jobbar heltid som fotograf i Umeå där jag främst jobbar mot företag och upphandlad fotograf av Umeå Kommun.

Jag började fotografera norrsken först slutet på 2015 när jag upptäckte norrsken på vägen från jobbet till Rundvik söder om Umeå. Tur i oturen så visade det sig att detta norrsken blev ett av de kraftigaste som jag sett även till dagens datum. Det var då som intresset mer eller mindre tog fart rejält.

Jag använder Norrsken Sverige både för att se bilder från övriga Sverige och för att få heads upp när det kommer norrsken runt hörnet.

Fredrik Larsson

Om bilden

Bilden är tagen på Loberget ett par mil utanför Umeå en klar onsdagskväll i mars. Prognosen för norrskenet var att det skulle slå till på torsdagen och räcka till fredagen, men i och med att jag hade sonen de två kvällarna så tänkte jag chansa på onsdagen.

Jag frågade min norrskensteam-mate Johan Vall om han var sugen haka på. Alltid trevligt med sällskap! Han tvekade inte. Så sagt och gjort så packade vi hans bil och begav oss iväg. Med oss hade vi även en skidpulka, snöskor och skidor för att kunna ta oss fram.

När vi anlände till Botsmark så hade vi fortfarande flera kilometer kvar innan vi nådde toppen dit vi ville vara.

Vi lånade en gammal skoter av en bekant till mig och spände på pulkan. Vi lastade alla stativ och grejor vi ville ha med oss och begav oss sedan av efter vindlande snöiga vägar uppför berget.
Efter ett par kilometers tur så kom vi upp till toppen på berget och beslutade oss att göra upp en eld i stugan. Vi visste ju inte om det skulle komma något norrsken ens. Även om vi såg en liten båge som kom och försvann redan när vi packade skotern. Prognosen på Norrsken Sverige sa ju först nästa dag torsdag.

Efter att vi gjort upp en eld så tänkte jag gå ut och sätta upp en kamera på timelapse och kolla hur det såg ut. Tittade upp på himlen och tänkte ”Nej men tusan, svaga moln täcker ju hela himlen. Blir det dimma?”. Såg dock lite stjärnor så tänkte att det kan inte vara kompakta moln. Vore så typiskt ta oss upp hit om det blir mulet.

Tänkte jag tar en bild och kollar läget ändå. ”Vänta nu, den där dimman är ju helt grön”. Det visade sig att det var en mycket svag, men extremt stor båge av svagt norrsken över nästan hela himlen.
Skrek in till stugan ”Johan, det händer nåt!”.

I ren extas så började vi springa runt som yra höns medan norrskenet flammade upp över HELA HIMLEN! Det gick från väst till öst och passerade rakt ovanför oss på vägen över himlen. Det flammade på ordentligt och var bland det häftigaste norrsken jag sett. Tror aldrig jag sprungit så mycket och fotat i extas som den kvällen.

Just bilden i kalendern är från ett lite mindre intensivt flammande när norrskenet också gick över oss. Hade hunnit springa mot en del av skogen som var lite mer tät med snö i träden. Kameran var ställd i porträttläge och med 14mm på fullformat så blev det 13st bilder bestående av 2 rader i ett panorama för att få med hela skenet.

Sociala medier:

Vill du se mer av Fredrik och hans fantastiska bilder hittar du dem på dessa platser:

Webb: www.fredriklarsson.se

Instagram: @FredrikPhotography

Facebook: Fredrik Larsson Photography

 

OM NORRSKENSKALENDERN 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *