Prognos Tisdag 15/12

WAOHOOO vilken kväll, igår måndag! Två tydliga spikar finns i datan. Den första mellan 19.30 till kl ca 21.10. Därefter tycks det ha mattats av, för att sedan runt 23-snåret åter smälla till rejält.

Nu tycks vi vänta på nästa träff, OM den nu sker. En titt på solen säger oss att koronahålet, ett område där solvind tillåts lämna solen i högre hastigheter än normalt, roterar vidare. Träff från det kan ha bakats in i gårdagens party, men vi vet inte. Troligen såg vi effekterna av ett utbrott på solen vilket skedde i lördags. Plasmamolnet (CMEn) dammade in i oss, och fyrverkerier föddes ända ner i Småland.  OM vi nu träffas av solvind från kronhålet lär det ske inom kort, kanske bara timmar. Hur kraftig vinden är, återstår att se, men kanske kan det sparka igång något häftigt över iaf Åre, Umeå och uppåt. Det går inte heller att utesluta att norrsken kanske skulle kunna fotas och anas långt söderut från det, kanske ner mot Stockholms breddgrader, ja kanske till och med Gotland, Jönköping och Göteborgs breddgrader också.

Annars ser vi hur en ganska potent solfläck (AR2470) växer till sig via SDO. Det går inte att utesluta kraftigare utbrott från den, vilket skulle kunna få geoeffektiva konsekvenser, dvs norrsken. Där borta på solen är det fortfarande mycket ”om”. Vi håller koll på den, och hoppas att LASCO är vaken och uppe så vi kan följa ett eventuell utbrott via den. Det kunde vi inte under lördagens händelse, eftersom bildströmmen låg nere. Därför blev vi överraskade även om annan data tydde på action. Ajja. 😀

Må finfint!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *