Prognos Måndag 14/12

” Gud jag tror jag gråter! Jag ser det för första gången just nu, i Småland! 

” Har nyss invigt fem- och treåring insvepta i filtar i norrskenets underbara värld ute på gräsmattan i Gävle! ”

// www.facebook.com/norrskensverige

I skrivande stund rapporteras norrsken från Småland, Uppsala, och det torde kunna fladdra till och vara synligt långt ner, nästan säkert stundtals mot Gotland, Jönköping och Göteborgs breddgrader.

Så, vad är det som skapar det här? I lördags bestämde sig en aktiv region på solen att ge en solar flare, i styrkan C5. Det är alltså inte ett ”fett” utbrott vi pratar om. Likväl drogs materia ut från solen och skickades  rakt mot oss. Tyvärr var inte satelliten LASCO tillgänglig och det finns luckor som gjorde det omöjligt för oss att gå ut med en heads up i lördags.

Vi kommer förmodligen att gå in i G1, dvs nå tröskelvärdet för geomagnetisk storm. Kanske, beroende på den magnetiska polariteten i solvinden, (plasmamolnet, CME´n) Bz-faktorn kanske senare slå i G2-värdet.
Geomagnetiska stormar finns i skalan 1-5. Den sjunde oktober var vi inne i G3, som referens.

Spännande period nu. Vi väntar träff från ett koronahål, och har nu den här träffen. De närmaste dagarna kommer förmodligen att se helt ok ut.. 😀

Sammanfattningsvis kan vi inte utesluta att norrsken kommer att vara fotografiskt från Gotland, Göteborg och Jönköpings breddgrader. Kanske tydligt synligt stundtals. Härligt!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *