Helén Liljedahl

Helen Liljedahl – Norrskenskalendern 2020

Vi tar oss framåt i kalendern och är framme vid oktober månad. Här det Helén Liljedahl som är fotograf och vars bild pryder månaden.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

Helén Liljedahl

Med ett ben mitt i Sverige och det andra vid polcirkeln i Finland är jag en naturälskande själ som gärna driver runt i skogen och kikar på stort och smått, oavsett årstid.

För ett par år sedan skaffade jag min första systemkamera och började försöka fånga det jag såg när jag var ute. Jag tycker om att fånga detaljer och mönster som skapats av naturen själv. Efter en flytt till Norrbotten och insikten av hur många stjärnor jag kunde se, dök intresset för nattfoto upp, jag läste på och lekte mig fram.

Har även ett öga på Norrskensrapporteringar och ger mig ut med kamera och stativ när de vankas klara nätter och bra prognoser. 

Det som fascinerar mig oerhört med Norrsken, är att det alltid är ett nytt, motivet och utmaningarna är nya var gång. Ibland hänger de bara där, ibland är de så snabba att det känns som att försöka fota fåglar i flykt. 

Men viktigast för mig är att komma ihåg att inte bara se det genom kameran, skådespelet är bäst live och på sin egen näthinna.

Helén Liljedahl

 

Om bilden

Jag spenderade förra vintern som Vildmarksguide och tog med mig långväga turister ut i obygden för att få uppleva vårt magiska vinterlandskap och en chans att se ett av vår planets stora mirakel.

Jag hade kollat rapporterna denna kväll och visse att det såg bra ut.

Mycket riktigt fick gästerna se ett fint Norrsken och det i en riktigt härligt bitande -30 gradig vinternatt. 

När turen var över och jag lämnat gästerna till värmen på hotellet återvände jag för att städa upp, nu utrustad med min kamera. Jag hoppades på en extra föreställning.

Turen var med mig, jag anade de gröna banden svepa in igen, fick fram kameran, placerade mig själv i en snödriva och lagom till jag såg upp igen revs himlen sönder av ett kraftigt Norrsken, det rörde sig rakt över mig och jag fick ett par bilder på det innan kameran gav upp i kylan.

Stannade kvar en lång stund i min snödriva medan rävarnas eldsvansar lämnade böljande spår i himlavalvet och det enda ljudet kom från nattens stränga kyla som fick tallarna att smälla högt och kusligt.

Jag hoppades innerligt att jag lyckats fånga skådespelet, det var ett av de bästa den vintern. Väl tillbaka i värmen fick jag belöningen av denna bilden som jag nu delar med er.

 

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Helén och hennes bilder hittar du henne på Instagram:

helen.liljedahl.photo

Vi på norrsken tackar för Helén för sitt bidrag till kalendern och ser fram emot kommande norrskensbilder och upplevelser!

 

Om Norrskenskalendern 2020

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige, tillsammans med alla er 62000 följare är något helt fantastiskt. Och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Och därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2020 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2020, så finns den att beställa här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *