Prognos Torsdag 26/11

Vi kommer att ha något bättre förhållanden – äntligen! Solvindens så viktiga magnetiska komponent har skiftat från nordlig orientering till sydlig, vilket innebär att den solvind som nu träffar oss har lättare att fylla atmosfären och bilda ljus = norrsken 😀

Vi vet inte vad anledningen kan vara, men anar att något mindre område på solen har ett finger med i spelet. Sol26:11Bilden visar solen – och det är främst de mörka områdena vi fokuserar på nu. På solens sydliga del syns ett mörkt området som vandrar norrut och lite åt höger på bild. Det är det vi tror påverkar oss något nu. Ingen magi utlovas, men helt ok norrsken över Kiruna, kanske ner mot Umeå är att vänta inom 5-6 timmar, dvs runt 20.00 och framåt. Kanske tidigare, med lite tur.

Vidare ser vi hur ett mindre mörkt område befinner sig runt solens ekvator, lite till vänster i bild. Detta torde om 4 dagar ge oss iaf aktiva förhållanden, dvs kanske svagt synligt norrsken norr om Stockholm/Uppsala och liknande breddgrader. Den skarpögde kan se ett ytterligare mörkt område runt solens nordliga del. Möjligen – men troligen inte, kommer vi få viss påverkan av om 3-4 dagar. (troligen inte).

Som vanligt är det mycket annat som spelar in – men vi lovar också att uppdatera när och om läget blir spännande.

Må bäst!

Tack till Nasa och Little SDO för bilden.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *