Möt Marja-Terttu Karlsson

terttu2

Marja-Terttu Karlsson har inspirerat och hänfört oss genom sin världskända bild på norrskenet som tog formen som en varg. SVT och andra medier spred bilden över världen och uppmärksamheten blev enorm. Hon har ett sätt att fotografera som är enkelt, rent, snyggt och – fantastiskt. Hon fortsätter se, och fånga norrsken som faktiskt tar formen av något levande. I intervjun med henne kommer värme, humor och en ödmjukhet som går både genom hennes text och bilder, rätt in i oss.  

Hej! Marja-Terttu Karlsson! Du är ju en inspiratör när det kommer det norrskensfotografi. Du är känd bland annat för att ha fångat ett norrsken som ser ut som en varg, och nu senast en fantastisk spiral, vilket även den väckte frågan om det det var något levande väsen. Hur gör du?!
Marja-Terttu:  Jag gör som alla andra norrskensfotografer – sätter kameran på stativet och trycker på knappen…nä men de här bilderna …vargen, duvhöken, ansikterna, isbalettdansaren….  de kom bara, jag har inte behövt göra nåt märkvärdigt, bara fångat det. Jag har varit på plats när det är kallt och molnfritt. Kyla och mörkt har vi ju gott om här uppe! (Pajala, Norrsken red.) Sen har jag märkt att de bästa fotona har jag tagit är här, på min egen gård. Det är en riktig kallhåla, det är alltid lite kallare här än i övriga byn tex. Kan det vara att det är mera öppet i atmosfären ovanför just där jag bor?

Vad är norrsken för dig? Jag menar att du borde sett en väldans massa norrsken, där du bor…
Marja-Terttu: Jag säger att det är som en förälskelse, en passion, ja man väntar bara att det ska bli kväll så man får träffas igen…har man sett denna ljusshow när det är som bäst så då är man såld! Jag kan förstå att Robin grät när han såg det första gången…nu har det hänt att jag också skrattat för mig själv när det varit som mäktigast!
Hahaha, precis! Jag har här på Gotland haft alla känslor. Pratat med det, berömt det, tackat det, skrikit i glädje, stått helt förstummad… fnittrat som ett barn….
Marja-Terttu: Det sägs att man inte får kalla på norrsken men efter att jag fick vargen så kallade jag faktiskt och då visade Aurora sig själv med ansiktet!

ty naurava Aurora (1 av 1) totinen Aurora (1 av 1)
Finns det något särskilt norrskens
minne du vill dela med dig av?
Marja-Terttu: När jag tog de här ansiktsbilderna så var det minus 35 grader och jag frös så fruktansvärt så  jag bytte mina skoterskor som var som hårdplast till pojkens storlek 45:or och stora gubbhandskar med vantar inuti och stoppade avtryckaren in i handsken och – då kunde jag fotografera.

Och – slutligen, vad använder du för utrustning att ta dina bilder?
Marja-Terttu: I utrustning har jag bara en vanlig systemkamera, Canon och stativ och några olika objektiv, men jag drömmer om att nån gång skaffa en Sony A7s att filma norrskenet när det är som vackrast!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *