möt astrofotografen Göran Strand

Göran Strand är en riktigt, riktigt erfaren astrofotograf och en pionjär när det kommer till den här typen av fotografering. Det är tametusan en ära att få mail-intervjua den här varma och oerhört kompetente fotografen. Mestadels verksam i de Jämtländska skogarna, runt fjällens magi och kraft, levererar han gång på gång enastående bilder i så hög klass att han uppmärksammats av NASA, Coldplay med flera. Han får precis i dagarna minsann några norrskensbilder på ett par frimärken, vilket ändå måste räknas rätt högt….det också… Nu finns också Göran´s bok ”Ljusår” ute för beställning. Kolla HÄR.

GS_20151228_Handol_4586

Vi är många som fascineras av dina bilder, så en självklart fråga är : Hur i hela helsefyr gör du?

Göran: Mycket handlar det nog om nyfikenhet, kreativitet och att bryta vanor. Jag tänker väldigt mycket i bilder och vad som skulle gå att göra. En del bilder är välplanerade men många ser jag först när jag är ute. Plötsligt kan något hända som gör att en idé föds. Mitt mål är att försöka skapa bilder som får betraktaren stanna till och börja fundera på vad han/hon ser. Det i sin tur kanske kan inspirera till att någon börjar intressera sig för astronomi/fotografi.

Vad jag vet har många som fotograferar om natten ett särskilt band till just natthimlen och att vara ute under stjärnorna sent i bäckmörkret. Vad känner du där ute?

Göran: Redan som ung tittade jag upp mot stjärnhimlen och fascinerades över vad jag såg, en fascination som växer än idag. Under mina nattliga utflykter är det ofta jag bara står och tittar och njuter, det går liksom inte att låta bli.

Själv händer det att plötsliga ljud eller händelser gör en helt vansinnigt rädd under någon halvminut. Händer det en så pass van nattfotograf som du själv?

Göran: Jag känner mig aldrig rädd, men vissa kvällar kan det finnas en viss olustkänsla, oftast då det blåser kraftigt och jag befinner mig på en ny och okänd plats. Dessa kvällarna brukar heller inte resultera i några bra bilder, olusten tar över kreativiteten och en varm säng känns mer lockande. Min hittills mest skrämmande upplevelse inträffade en mörk höstnatt för ett par år sedan. Jag gick längs en smal, stenig och väldigt besvärlig strand med en pannlampa vars batteri var på väg att ta slut. Plötsligt i ett steg hinner jag uppfatta att det ligger något avlångt mörkt halvt uppspolat på land som till formen påminner om en människokropp. När jag sätter ner foten hör jag hur det knastrar till och känns mjukt, pulsen och adrenalinet rusar upp på max. Några sekunder senare ser jag att det är en gammal presenning jag klivit på. Jag kan lova att det gick undan sista biten till bilen.

Alltså så sjukt läskigt… brr. Moving on…. 

Vad fick dig in på nattfoto? Och – en snabb följdfråga: Vad gillar du mest? Norrsken, Vintergata , stjärnfall eller, (vågar knappt säga det) månen?

Göran: Som jag nämnde tidigare så har jag varit intresserad av astronomi så länge jag kan minnas, så det var nog oundvikligt. Astrofotandet började på allvar i mitten av 90-talet med ett spegelteleskop och en gammal Olympus OM-1-kamera. I början av 2000-talet började jag fotografera mer med kamera och stativ vilket jag föredrar än idag.

Svårt val, variationen är just det som gör nattfotot så kul, men norrsken och fullmånens uppgång är två stora favoriter av vanligt återkommande fenomen. Utom all tävlan är dock en total solförmörkelse, den slår allt jag tidigare sett och upplevt, så magiskt vackert.

Jag anar att du har något eller ett par minnen som du kanske har både lust och olust att dela med dig av. ?
Hit me!

Göran: Kvällen den 17 mars 2013 blir oförglömlig. Jag åkte ut med prylar och ambitionen att fotografera kometen PanStarrs som passerade oss då. Det slutade med att jag inte fick en enda bild på kometen, istället fick jag uppleva ett av de vackraste norrsken jag sett. Resultatet av publiceringen fick också ett svårslaget rekord. Coldplay använde norrskenet i sin musikvideo ”A Sky Full of Stars” och nu i november ger PostNord ut en bild från den natten som frimärke.

Vi på Norrsken växer så det knakar, och det intresse vi ser från allmänhet och nu på senare tid, media, gör oss helt överrumplade. Har du en fundering kring vad det kan bero på?

Göran: Jag tror det är en kombination av flera faktorer. Dels media som uppmärksammar astronomiska händelser vilket kanske får fler att intressera sig astronomi. Sen har nog den snabba utvecklingen av digitalkameran med sjunkande priser som följd, gjort det möjligt för fler köpa en bra kamera. Men jag skulle nog säga att den främsta anledningen är tack vare sociala medier. Vi tittar på fler bilder än någonsin via till exempel Instagram och Facebook. Ser man en bild på något vackert naturfenomen som norrsken tror jag många tänker att ”Det där vill jag också se/fotografera”.

GS_20140227_Norrsken_2895_Pan GS_20150313_Aurora_7707_Pan

Om du skulle vilja ge 2 råd (ok, får vara max 3) till alla de up-and-coming fotograferna vi ser hos oss, vad skulle du ge för tips?

– Titta på vad andra gör och inspireras av deras bilder. Det kan få dig att tänka i nya banor och se nya motiv.

– Lär dig din kamera utantill. Att veta var alla reglage och knappar sitter så att du snabbt kan ändra inställningar även i mörker, gör allt mycket roligare och skapar inte en massa frustration.

– Lär av dina misstag. Låter kanske som en klyscha men även en dålig kväll kan bli en bra kväll, på sikt. Titta på dina ”dåliga” bilder och fundera på varför dom inte blev bra och vad du skulle kunna gjort annorlunda. Fel komposition? Fel exponering? Testa dina nya erfarenheter nästa gång du är ute.

Klicka in här för att ta del av Göran Strand´s bilder:
Web: http://www.astrofotografen.se
Instagram: http://instagram.com/Astrofotografen
Facebook: http://www.facebook.com/fotografgoranstrand

Boken: http://www.adlibris.com/se/bok/ljusar-ett-ar-av-ljus-9789187309632

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *