Foto: Jörgen Tannerstedt

Meteorsvärmen Perseiderna 2019

Perseiderna 2019

 
Det är återigen dags för den mäktiga meteorsvärmen Perseiderna. Dock så kommer den delvis ”döljas” av månen i år. Perseiderna peakar natten mellan den 12 och 13 augusti. Läs vidare för mer info…
Foto: Jörgen Tannerstedt

Foto: Jörgen Tannerstedt


Sen någon vecka tillbaka har natthimlen berikats med fler meteorer än normalt. Detta beror på att jorden är på väg in i grusspåret som kometen Swift-Tuttle lämnat efter sig i sin bana runt solen. Swift-Tuttle är en komet som hälsar på oss var 133 år och nästa gång det är dags är år 2126 ifall någon är sugen att vänta in den.
 
Men vem behöver en stor komet när lite smågrus räcker och brinner upp så fint på sin väg in i atmosfären och ger oss det som många kallar ”stjärnfall”… Men dess rätta benämning är meteor, ingenting annat. Skulle en meteor klara sig hela vägen ner och dimpa i backen, kallar man det för en meteorit. En riktigt ljusstark meteor kallar man för en Bolid.
 
Redan nu är vi inne i utkanten av detta grusspår och man kan se upp till 30 meteorer i timman och det kommer bli fler ju närmre vi kommer peaken. Perseiderna kan ge upp till över 100 meteorer per timma när det är som bäst under peaken gynnsamma år men det är kanske mer troligt att ca 1 per minut. Men man vet aldrig, under korta perioder kan det komma riktigt många fler än så.
 

NÄR!?!

Peaken för Perseiderna är mellan den 12 och 13 augusti, som bäst troligen runt 03.00.
 
I år har vi månen att kämpa emot och den är nästan full, 94% belyst under peaken. Dock går den ner lite efter kl 02 vilket gör att vi från 02 har rätt bra förhållanden.
 
Perseiderna är ett långdraget meteorregn och kommer vara relativt bra både natten innan och natten efter. Efter detta kommer antalet meteorer snabbt att avta men vi kommer ha eftersläntrare från Perseider i flera veckor framöver.
 

HUR!?!

Vill man se många meteorer är det viktigaste att man är på en så mörk plats som möjligt. Undvik mobilskärmar och låt ögonen anpassa sig åtminstone 20 minuter.
 
Har ni bra väderprognos för ert område? Ta då fram ett liggunderlag och ta er lite tid och kör ut en bit, bort från ljuset från närliggande städer och lägg er ner på en äng eller strand och njut av skådespelet 😀
 
Har man en läggning att fotografera allt man ser, så är det standardinställningar för norrsken och vintergatan som fungerar. Läs vår artikel om lämpliga inställningar på vår Facebooksida.

VART?!?

Vart ska man då titta?! Vart som i princip, det viktigaste är att man har en mörk himmel. Generellt så är himlen mörkast i zenit, så att titta rakt upp är inte alls så dumt.
 
Ofta talar man ofta om vilket håll meteorregnet kommer ifrån, vilket kallas dess radiant. Den ligger i detta fall åt nordöst och ca 30-45 grader upp på himlen. Tittar man där så kan man se stjärnbilden Cassiopeia som ser ut som ett ”W” och lutar lite åt vänster just nu. En liten bit under den ligger radianten för Perseiderna. Se bilden nedan där det ser ut som meteorerna kommer från en gemensam utgångspunkt.
 
Men som sagt den är inte så viktig, meteorer kommer att dyka upp överallt på himlen. De meteorer som bildas nära radianten kommer komma in vinkelrätt mot oss och brinna upp fort och de blir oftast små och korta, medans de man ser mer åt sidan eller motsatt håll, kan bli riktigt stora och vackra. Teoretiskt ska det efter midnatt kunna bli störst meteorer åt väster. Och har man lite tur, kan man få se ett par bolider/fireballs som är riktigt mäktiga 😀

Bilden

 
Bilden nedan är tagen av en av oss admin här på Norrsken, Jörgen och Tannerstedt Photography och är en sammanställning av de meteorer som fångades under någon timma under 2016 års Perseider.
 
Lycka till!
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *