Javier Delabat

Javier Delabat – Norrskenskalendern 2019

Maj månad i norrskenskalender pryds av Javier Delabats bild på en fantastisk korona tagen i närheten av Luleå. Javier är spanjoren som pluggar materialteknik Luleå och som blivit smått besatt av att jaga norrsken 😀

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

Javier DelabatJavier Delabat

Javier föddes i Madrid den 13 februari 1993 och redan vid tre års ålder tog han sin första bild med sin pappas kamera. Sedan dess har fotografering blivit hans stora passion och allt han lärt sig fram till idag har han lärt sig på egen hand.

Skandinavien har alltid lockat

I de skandinaviska länderna har naturen en stor betydelse i kulturen och den är mycket respekterad och väl behandlad. Detta är värderingar som är mycket viktiga för Javier. Javiers första resan Skandinavien blev 2011 när han började studera i Stockholm, och i februari 2012 fick han chansen att åka upp till Lappland. Under denna resa fick Javier uppleva ett riktigt kraftigt norrsken och han tog sina allra första norrskensbilder.

Norrskensjakt på exklusiva platser

Efter denna första natt blev jakten efter norrsken lite av en ”besatthet”. Och jakten har tagit Javier till norra Norge (Bugøynes), till Island och norra Sverige (Luleå) för att ta de bästa bilderna av norrskenet samt att guida och undervisa grupper om hur man fånga norrskenet.

Förutom att fotografera så studerar Javier till en master i Materialteknik vid LTU i Luleå. Och tack vare att han numera bor i norra Sverige har Javier kunnat resa runt till andra fantastiska platser att fotografera norrsken på, som Kiruna, Riksgränsen, Abisko och Lofoten. Detta för att få de bästa förutsättningarna för norrsken och för att skaffa sig så mycket erfarenhet om skenet som möjligt.

Javier Delabat

Om bilden

Bilden som är med i kalendern togs i skogen precis bakom huset där Javier bor, nära Gammelstads naturreservat. Den togs i mars och det var en av de sista nätterna som man kunde se norrskenet då nätterna började bli väldigt ljusa och korta.

– ”Jag kommer ihåg att jag var med några av mina bästa vänner, speciellt jag minns Eddie och Tim som alltid brukade följa mig och ge mig ett bra sällskap varje gång jag skulle jaga norrsken.”

-”Denna dag sa norrskensprognosen att det inte skulle bli någon hög aktivitet och i början av natten var norrskenet knappt synlig.”

-”Men plötsligt runt klockan 23, visade sig ett av de bästa norrskenen jag någonsin sett. Himlen fullkomligt exploderade i färger och norrskenets rörelser var så snabba att jag inte visste vart jag skulle rikta min kamera.”

-”Detta foto tog jag utan någon planering alls. Jag såg att en korona höll på att bildas och jag riktade in kameran, höjde ISO och exponerade ett par sekunder. Just koronan är min favorit när det gäller norrsken. De är galet vackra och magiska!”

– ”Och när det bildas en korona, så tar jag bara ett par bilder. Sen stänger jag av kameran och bara njuter av showen med mina ögon. Den höga aktiviteten varade i cirka 40 minuter med nonstop norrsken och vi kom hem med de största leenden vi kunde ha.”

Sociala medier

Är du intresserad av att se mer av Javier och hans norrskenjakt hittar du honom på följande platser:

Instagram: @delabat
Facebook: https://www.facebook.com/javierdelabatphotography/

 

Om Norrskenskalendern 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *