Superblodmåne 2019

Superblodmåne 21 januari 2019

Det är några dagar kvar men vi har en väldigt häftig händelse på gång. Morgonen den 21 januari kan vara värd att planera in redan nu. Det är en total månförmörkelse och Supermåne samtidigt, en Superblodmåne helt enkelt!

Läs vidare så förklarar vi vad det innebär och hur man bäst fångar händelsen på bild.

Superblodmåne 2019

En bildserie med Superblodmåne från september 2015 taget av Jörgen Tannerstedt. På morgonen den 21 januari 2019 kommer månen att på samma sätt som 2015, gå ner under horisonten precis när den är på väg ut ur penumbran. Det är månens låga position nere vid horisonten som ger den gula färgen på bilderna i slutet av serien.

Hålltider

Den totala månförmörkelsen inträffar under morgontimmarna måndagen den 21 januari 2019. Tiderna nedan är baserade på Kalmar som plats och det kan variera någon enstaka minut beroende på var i landet man befinner sig.

  • Kl 03:35 börjar månen förmörkas och gå in i penumbran. Månen är då i ett västsydvästligt läge.
  • Kl 04:33 börjar månen att gå in i umbran
  • Kl 05:41 är hela månen inne i umbran och vi har en total månförmörkelse
  • Kl 06:12 är vi mitt i förmörkelsen! Månen är nu något förbi ett västligt läge och ca 15 grader över horisonten
  • Kl 06:43 börjar månen komma ut ur umbran
  • Kl 07:50 börjar månen komma ut ur penumbran
  • Kl 08:10 soluppgång.
  • Månen går ner 08:41 och kommer att vara under horisonten innan den helt är ute ur penumbran 08:48 (gäller södra Sverige, se nedan)

Under denna förmörkelse kommer det vara bättre ju längre norrut man befinner sig. I norra delen av vårt land kommer man kunna se hela förloppet medan i söder kommer månen att hinna gå ner under horisonten innan den helt har kommit ut ur skuggan.

Till exempel, månen kommer helt ur jordskuggan vid 08:48 och i Kiruna kommer solen gå upp 09:43 och månen går ner först vid kl 10:09 denna dag. Klart fördelaktigt med mörkare himmel samt att hela passagen kan ses.

För att se mer exakta tider och för den plats du befinner dig rekommenderar vi denna webbplats.

Superblodmåne 2019

En illustration av hur månens faser kommer att se ut den 21 januari 2019, när månen passerar genom penumbran och umbra.

Super

Ordet ”Super” i Superblodmåne syftar på månens storlek. Månens bana runt jorden är elliptisk vilket gör att den ibland befinner sig lite längre från jorden, apogee, och ibland lite närmre, perigee. När månen är i perigee och det faller samman med fullmåne, kallar man denna måne för Supermåne eller Superfullmåne. Det motsatta, när det är fullmåne och månen är i apogee, kallar man för Mikromåne.

När månen är som störst och det är supermåne, är den ca 14% större och ca 30% ljusstarkare än när den är som minst. Detta gör att en supermåne ca 7% större än en ”vanlig” fullmåne.

Av erfarenhet så vet vi att man lätt kan få uppfattningen av att det är något gigantiskt som kommer visa sig där på himlen. Men månen kommer i princip vara lika stor som vanligt. Tar man storleken på sin lillfingertopp och sträcker ut armen helt rakt, så har man ungefär hur stor en normal fullmåne är på himlen. Lägger man till 7% på det så får man en lite större måne, men den är fortfarande inte jättestor. Det är snarare den ökade ljusstyrkan man reagerar på vid en Supermåne 😀

Under 2019 kommer vi att ha hela tre stycken Supermånar. Den 21 januari, 19 februari och den 21 mars. Dock är det bara i januari som vi kombinerar det med en total månförmörkelse.

Blod

Ordet ”blod” kommer från den röda färg månen får under en total månförmörkelse. Månens bana runt jorden är, förutom att den är elliptisk, även vinklad ett par grader. Detta gör att den ibland hamnar bakom jorden i jordens skugga. Jordskuggan yttre delar kallas penumbra, halvskugga. När månen går in i penumbran börjar den skuggas alltmer och intensiteten i ljuset börja avta successivt.

Mitt bakom jorden har vi en kraftigare skugga, kärnskuggan eller umbra. När månen går in i umbran blir den än svagare i intensitet och färgas röd. När hela månen är inne i umbran är den ljussvag och helt röd till orange i färgen.

Den röda färgen på månen beror på att solljuset olika väglängder bryt olika mycket i jordens atmosfär. De röda våglängderna kan brytas mest, och det är bara det röda ljuset som kommer in i umbran och ger månen dess färg.

Fotografera

Har man aldrig fotograferat månen innan rekommenderar vi att man passar på att öva dagarna innan. Då är månen relativt ljusstark och man kan bilda sig en uppfattning om vilka inställningar som behövs och hur långa exponeringstider man kan ha utan att tappa skärpan och detaljer. Det svåra med en blodmåne och det man inte kan öva på, är att månen tappar i intensitet när den börjar skuggas. Här får man vara med och justera allteftersom förmörkelsen fortgår. Jobba lugnt och metodiskt då man har relativt gott om tid på sig.

Vidvinkel eller tele

Månen mår bra av att fotograferas med teleobjektiv och lite längre brännvidder. Med motsvarande 400-1000 mm fyller man ut bilden väldigt bra och är perfekt om det är detaljer i månen som man är ute efter. Men vill man samtidigt ha med en förgrund i bilden kräver det en del planering med så långa brännvidder. Man behöver i förväg se ut en plats då man måste ha förgrunden långt ifrån sig. Ofta ett par kilometer.

Kortare brännvidder fungerar också bra. Ett 70-200 mm objektiv ger tillräckligt med närhet för att man ska få med bra med detaljer på månens yta. Här är det också lite lättare att planera in en förgrund i bilden. Men det kräver fortfarande att man har ett visst avstånd till förgrund för att få både den och månen i fokus.

Det fungerar även att fotografera månen med vidvinkel och kortare brännvidder. Man förlorar då detaljerna på månens yta men det får man igen genom att lättare skapa en intressant bild med en förgrund som hjälp. Här kan man vara relativt nära sin förgrund utan att få problem med att få allt i fokus.

Inställningar

Det svåra med att fotografera en blodmåne är att månen blir väldigt ljussvag under den totala förmörkelsen. Man kommer behöva justera sin exponering med flera steg. Antingen med mer tid eller högre ISO. Bländaren är oftast lättast om man låter vara samma hela tiden. Vilka inställningar man använder beror på utrustning och man kan göra på flera sätt och uppnå samma mål.

Här är ett exempel på inställning man kan testa. De är baserade på ISO 100 och f/5.6

Fullmånen
1/1000s

Skuggfasen i penumbran
1/500s

Totala månförmörkelsen
4-8s (alt 2s ISO 400)

Detta exemplet är de inställningar som användes för första bilden i artikeln. Den är tagen med ett 70-200mm zoom objektiv med en 2x extender och med en APS-C kamera monterat på en stjärnföljare. Det ger motsvarande 640 mm på en fullformatskamera.

Tänk på att du antagligen kommer få oskärpa om du fotograferar månen med 4-8 sekunders exponeringstid, särskilt med långa brännvidder på ett vanligt fast stativ. Med korta brännvidder kan man ha längre exponeringstider utan problem. Använd en stjärnföljare eller korta ner exponeringstiden genom att höja ISO om du har problem med skärpan. Alternativt kan man använda tex. 2s och ISO 400 eller ännu kortare och vad som passar för din utrustning. Halverar du exponeringstiden får du fördubbla ISO för att hålla kvar samma exponering.

Vill man vara lite extra säker på att man får till exponeringen kan man prova att ta multipla exponeringar, sk bracketing. Där över- resp underexponeringar man med 1-2eV per bild och tar 3-5 bilder per gång med olika exponering. Titta efter AEB eller bracketing i inställningarna för din kamera.

Tänk även på att månen kommer att stå relativt lågt på himlen ju längre tiden går och gryningen närmar sig. Mitt i förmörkelsen vid 06:12 kommer månen vara ungefär 15 grader över horisonten. Så se till att ha relativt fri horisonten åt väster eller att du parerar in månens position med förgrunden.

Nästa blodmåne

Kan du inte vara ute denna gång eller om vädret inte är med oss, så är det bara att sitta still i båten och vänta rätt länge. Nästa gång vi får en total månförmörkelse här i Sverige är den 7 september 2025. Men, tyvärr kommer denna ligga väldigt lågt på himlen och bli väldigt svår att se. Det blir snarare den 31 december 2028 som vi får ser fram emot.

Magnus Emlén

Magnus Emlén – Norrskenskalendern 2019

Så har vi slutligen kommit fram sista bilden och fotografen i Norrskenskalendern och är ingen mindre än Magnus Emlén. En smågalen!? norrskensfotograf och barnboksförfattare från Gällivare som får oss att längta efter vintern och snötäckta vidder.

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

Magnus Emlén

Jag finner norrsken väldigt fascinerande. Faktiskt till den grad att min fru tycker jag är lite smågalen. Jag uppskattar dess oändliga variation och vackra färger samt att det inte alltid finns där på himlen. Norrskensjägare blev jag 2011 då jag flyttade tillbaka till Gällivare och utvecklade mitt intresse för fotografering och norrsken. Det är alltid lika spännande och fascinerande när norrskenet dansar bland stjärnorna och när man lyckas fånga den gröna showen med kameran känns det ju extra kul!

Ända sen jag och min fru fick våra 2 barn har jag jobbat med att bygga, fota och skriva en fotografisk serie barnböcker (Trollihopp) för att väcka intresse för naturen hos mina barn och andra barn. Självklart är norrsken en stor del av det magiska i dessa böcker om små troll i vildmarken. Det krävs en del planering som småbarnsförälder att överhuvudtaget ta sig ut om nätterna och själva uppsättningen av troll och rekvisita på plats inför fotograferingen är ett kapitel för sig. I dessa fall är norrskensverige en ovärderlig hjälp för att planera när Trollihopp ska fotas tillsammans med norrskenet eller grönskimret som de kallar det 😉

Om dagarna jobbar jag som hjälpmedelstekniker och mina kollegor har med åren lärt sig att vissa morgnar efter en natt med norrsken så är deras kollega lite tröttare än vanligt 😉

Norrsken Sverige… Ni gör ett fantastiskt jobb för alla som vill uppleva och fota norrsken!

Magnus Emlén

Om bilden

Just denna bild i kalendern fotades nån mil utanför samhället en kall vinterkväll när hunden rastades. Ganska plötsligt visade norrskenet sig och jag plumsade ut i den djupa snön med kameran och lyckades föreviga den kvällen.

Än en gång fick jag tacka min finska lapphund Sisu för att han tvingat ut mig i vinterlandskapet. Han, de fotografiska barnböckerna och Norrsken Sverige är en stor del i att mina foton på norrsken blir till. Tack! Och tack till alla andra fotografer som inspirerar och förgyller sociala medier med fina foton.

Sociala medier

Vill du se mer av Magnus och hans bilder hittar du dem bland annat på dessa platser:

Facebook: www.facebook.com/magnusemlen
Instagram: www.instagram.com/magnusemlenphotography

Facebook: www.facebook.com/trollihopp
Instagram: www.instagram.com/trollihopp

 

OM NORRSKENSKALENDERN 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

Fredrik Larsson

Fredrik Larsson – Norrskenskalendern 2019

November månad är det Fredrik Larsson som står för. Följ med på en tur uppför berget och en utförlig berättelse om hur det gick till när denna bild togs.

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

 

Fredrik Larsson

Jag jobbar heltid som fotograf i Umeå där jag främst jobbar mot företag och upphandlad fotograf av Umeå Kommun.

Jag började fotografera norrsken först slutet på 2015 när jag upptäckte norrsken på vägen från jobbet till Rundvik söder om Umeå. Tur i oturen så visade det sig att detta norrsken blev ett av de kraftigaste som jag sett även till dagens datum. Det var då som intresset mer eller mindre tog fart rejält.

Jag använder Norrsken Sverige både för att se bilder från övriga Sverige och för att få heads upp när det kommer norrsken runt hörnet.

Fredrik Larsson

Om bilden

Bilden är tagen på Loberget ett par mil utanför Umeå en klar onsdagskväll i mars. Prognosen för norrskenet var att det skulle slå till på torsdagen och räcka till fredagen, men i och med att jag hade sonen de två kvällarna så tänkte jag chansa på onsdagen.

Jag frågade min norrskensteam-mate Johan Vall om han var sugen haka på. Alltid trevligt med sällskap! Han tvekade inte. Så sagt och gjort så packade vi hans bil och begav oss iväg. Med oss hade vi även en skidpulka, snöskor och skidor för att kunna ta oss fram.

När vi anlände till Botsmark så hade vi fortfarande flera kilometer kvar innan vi nådde toppen dit vi ville vara.

Vi lånade en gammal skoter av en bekant till mig och spände på pulkan. Vi lastade alla stativ och grejor vi ville ha med oss och begav oss sedan av efter vindlande snöiga vägar uppför berget.
Efter ett par kilometers tur så kom vi upp till toppen på berget och beslutade oss att göra upp en eld i stugan. Vi visste ju inte om det skulle komma något norrsken ens. Även om vi såg en liten båge som kom och försvann redan när vi packade skotern. Prognosen på Norrsken Sverige sa ju först nästa dag torsdag.

Efter att vi gjort upp en eld så tänkte jag gå ut och sätta upp en kamera på timelapse och kolla hur det såg ut. Tittade upp på himlen och tänkte ”Nej men tusan, svaga moln täcker ju hela himlen. Blir det dimma?”. Såg dock lite stjärnor så tänkte att det kan inte vara kompakta moln. Vore så typiskt ta oss upp hit om det blir mulet.

Tänkte jag tar en bild och kollar läget ändå. ”Vänta nu, den där dimman är ju helt grön”. Det visade sig att det var en mycket svag, men extremt stor båge av svagt norrsken över nästan hela himlen.
Skrek in till stugan ”Johan, det händer nåt!”.

I ren extas så började vi springa runt som yra höns medan norrskenet flammade upp över HELA HIMLEN! Det gick från väst till öst och passerade rakt ovanför oss på vägen över himlen. Det flammade på ordentligt och var bland det häftigaste norrsken jag sett. Tror aldrig jag sprungit så mycket och fotat i extas som den kvällen.

Just bilden i kalendern är från ett lite mindre intensivt flammande när norrskenet också gick över oss. Hade hunnit springa mot en del av skogen som var lite mer tät med snö i träden. Kameran var ställd i porträttläge och med 14mm på fullformat så blev det 13st bilder bestående av 2 rader i ett panorama för att få med hela skenet.

Sociala medier:

Vill du se mer av Fredrik och hans fantastiska bilder hittar du dem på dessa platser:

Webb: www.fredriklarsson.se

Instagram: @FredrikPhotography

Facebook: Fredrik Larsson Photography

 

OM NORRSKENSKALENDERN 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!

Sofia Ekeroot

Sofia Ekeroot – Norrskenskalendern 2019

I oktober är det Sofia Ekeroot vars bild pryder kalendern. En bild som är väldigt speciell för Sofia och som kräver sin beskärda del av ansträngning.

Har du inte köpt Norrskenskalender 2019 än finns den att beställa här!

Sofia Ekeroot

Jag heter Sofia Ekeroot, är 30 år och bor för tillfället i Klövsjö. Jag har rest runt om i världen och jobbat med allt möjligt men jobbar just nu för Skistar Vemdalen i reception och skiduthyrning. Jag fick upp ögonen för norrsken under tiden jag pluggade Naturfotolinjen på Åland för fyra år sedan och har sedan dess haft ett växande intresse för det.

Jag använder Norrsken Sverige som ett hjälpmedel till att veta hur aktiviteten ser ut. Både att få veta hur prognosen ser ut men även för att kunna följa live hur aktiviteten ser ut på andra ställen i Sverige.

Sofia Ekeroot

Om bilden

Bilden jag har bidragit med till kalendern är väldigt speciell för mig. Lite mer än ett halvår innan jag tog bilden gick min pappa bort i cancer. Vi hade under flera år en tradition att åka till fjälls tillsammans och vår nästa tur skulle bli till Sylarna men den hann aldrig bli av. Jag fick då idén att göra en solo-vandring till Sylarna till minne av honom och eftersom jag älskar norrsken i fjällmiljö var tanken att kombinera denna tur med norrskensfoto.

Jag väntade in tills det blev bra prognoser båda gällande väder och norrsken. Sen var det bara att köra de 17 milen jag hade till Storulvåns fjällstation som jag utgick från.

Därefter vandrade jag 16 km till Sylarnas fjällstation och satt upp mitt tält för de två nätter jag planerat att vara där.

Det var först under den andra kvällen som både vädret och norrskenet var på min sida och jag satt där helt ensam i fantastisk fjällmiljö och njöt av en riktigt vacker show som jag aldrig kommer att glömma.

Sociala medier:

Vill du se mer av Sofia och hennes bilder hittar du dem bland annat på dessa platser:

Facebook: Sofia Ekeroot Photography

Instagram: sofiaekeroot

Webb: http://www.sofiaekeroot.com

 

OM NORRSKENSKALENDERN 2019

Norrskensgemenskapen som vi byggt upp på Norrsken Sverige tillsammans med alla er nästan 60000 följare är något helt fantastiskt och liknar inget annat vi kommit i kontakt med på internet. Antalet rapporter och bilder som vi bombarderas med när det rör på sig, är helt otroligt och vittnar om ett otroligt engagemang hos er där ute i landet.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få reda på mer om personerna bakom alla bilder och att få höra deras historia om bilderna och om norrsken. Därför kör vi här igång en kortare reportageserie om fotograferna bakom bilderna i 2019 års version av Norrskenskalendern.

Har du inte redan köpt ett ex av Norrskenskalender 2019, så finns den att beställa här!